Her zaman olduğu gibi Amazon’da sürdürülebilirliğin önemini ve bizi bekleyen tehlikeleri anlatmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda Amazon’da Retail Arbitraj’ın olumsuz yönlerine yer vermek istiyoruz.
Amazon’da Retail Arbitraj’ın Olumsuz Yönleri ve Detaylar
Amazon ürünü herhangi bir belge istemeden listelememize izin verse de satış sözleşmesinde ürünün tüm sorumluluğunu satıcıya bırakmıştır. Yani Amazon gerekli olan tüm belgeleri sağladığınızı ve politikalara uyduğunuzu düşünmektedir. Olası bir şikâyette veya rutin kontrollerinde sizden bu belgeleri yollamanızı isteyecektir.
Retail Arbitrajı kısaca açıklamak gerekirse, fiziki olarak ürünlerin satın alınıp, satış yapacağınız ülkedeki Amazon depolarına gönderilmesidir.
Maalesef ülkemizdeki kur oranlarından dolayı bu iş modeli gün ve gün daha karlı bir hale gelmektedir. Peki “Amazon Retail Arbitraj” gerçekten anlatıldığı gibi karlı, güvenli ve kolay mı?
Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi birçok global firmanın ülkeler arasındaki kalite ve tasarım farklarını dikkate almamaktır. Ürün Amazon müşterisine ulaştığında ve müşteri kutunun üzerindeki yazıların başka bir dilde olduğunu gördüğünde müşteri üzerinde sahte ürün algısı yaratmaktadır. Bu durumda müşteri iade veya Amazon’a sahte ürün şikâyeti yapacaktır. Bu senaryoda en şanlı seçenek ürünün iadesini istemesidir. Sahte ürün şikayetinde Amazon müşteri beyanını esas alıp sizden gerekli fatura ve sözleşmeleri isteyecektir.
Ürünün orijinalliğini kanıtlayamadığınız taktirde Amazon sizi sahte üründen suspend edebilir ve sahtecilik ile suçlanabilirsiniz. Sahtecilik ile suçlanan hesaplarda Amazon tüm pazaryerlerinde bulunan ödemelerinizi vermeme hakkını saklı tutabilir.
Ürünün faturası bu sorunun önüne geçebilir mi?
“Amazon’da Faturaya Sahip Olmanız Yeterli mi?” sorusuna cevap aradığımız yazımızı okumanızı tavsiye ederiz.
Ürünlerimi ve satış sözleşmesini Türkiye’deki toptancıdan aldım. Sorunla karşılaştığımda bu belgeler beni güvende tutar mı?
Amazon, birçok ürün grubu veya markayı satmak için sizden fatura veya firmalar ile anlaşma yapmanızı beklemektedir. Amazon sizden faturayı gerçekten ürüne sahip olup olmadığınızı kontrol etmek için talep etmektedir. Ancak marka şikayetlerinde Amazon sizden firma veya yetkili satıcıdan almış olduğunuz satış izin belgesini talep etmektedir.
Yetkili Distribütör anlaşması bulunduğu bölgeyi kapsamaktadır. Yani, Türkiye’deki bir Distribütör ürünlerin farklı ülkelerde satılması için izin verememektedir.
Riski minimuma indirerek bu iş modeli nasıl yapılmalıdır?
Öncelikle girmek istediğiniz listeyi profesyonel bir şekilde incelemeniz ve grafikleri doğru yorumlamanız gerekmektedir. Global çaplı büyük firma ve ürünleri çok satan listelerden uzak durmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Satış yapacağınız ülkedeki ürün ile temin ettiğiniz ürün birebir olması müşteri şikayetlerini ve iadeleri azaltacaktır.
Amazon’un size güveni satış geçmişinizle doğru orantılı artmaktadır. Yeni hesapların daha temkinli ve yavaş gitmeleri bu güven bağının güçlenmesine katkı sağlamaktadır.
Maalesef ülkemizde Retail Arbitraj’ın artı yönlerini göstererek eğitim satmak isten birçok kurum ve kişiler bu iş modelinin riskli yönlerinden bahsetmemektedirler.
Birçok güncel ve doğru bilgi için Telegram kanalımıza davetlisiniz.
Birçok kişi veya kurumun müfredat diye anlattığı bilgilere blog sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Yeni yazılarımızı hızla tamamlamaya çalışıyoruz. Amazon ve bizim hakkımızda daha detaylı bilgiye TELEGRAM kanalımızdan ulaşabilirsiniz.
- E-ticarette Amazon vs eBay: Hangisi Sizin İçin Daha İyi?
- Amazon Satıcısı Olmak: İyi Bir Başlangıç İçin Bilmeniz Gerekenler
- Amazon’da Başarılı Bir Satıcı Olmanın 10 Altın Kuralı
- Amazon Ürün Optimizasyonu: Görsel ve Metin İçeriklerle Dönüşüm Oranını Artırma
- Amazon FBA vs FBM: Hangi Satış Modeli Seçilmeli?