Amazon, Dünya’nın en büyük E-ticaret platformlarından biridir. Bünyesinde binlerce mağaza sahibi milyonlarca da ürün bulundurduğundan rakip analizi bir hayli önem arz ediyor. Peki, Amazon rakip analizi nasıl yapılır? Amaon rakip analizi, bir şirketin veya ürünün rakiplerinin güçlü ve zayıf yönlerini anlamak için yaptığı bir araştırma sürecine denmektedir.
Amazon rakip analizi yapmak, rekabetin yoğun olduğu bir alanda, rakiplerden daha fazla ön plana çıkmak, bu alanda daha rahat iş yapmak için önemlidir. Bu, rakiplerin güçlü yönlerinden faydalanmanıza ve zayıf yönlerinden kaçınmanıza yardımcı olan birtakım analizler sunabilmektedir.
Rakip Analizi Nedir ve Neden Önemlidir?
Rakip analizi, bir şirketin veya bir ürünün rekabet ettiği rakiplerini inceleyerek, onların güçlü ve zayıf yönlerini anlama sürecidir. Bu analiz, bir işletmenin pazarda rekabet avantajı elde etmesine yardımcı olabilir.
Amazon Rakip Analizi Nasıl Yapılır?
Amazon’da rakip analizini yapmanın birden çok yolu vardır. Olabildiğince tüm bu püf noktalardan faydalanmaya çalışılmalı ve rakiplerin çıkarıldığı önemli bir liste tutulmalıdır. Bu sayede her şey daha planlı ve uyumlu bir şekilde ilerleyecektir.
Bizleri telegram‘dan takip edebilir ve Amazon’la ilgili tüm sorularınızı gruptan iletebilirsiniz.
Rakiplerinizi Belirleyin: Amazon’da Kimler Sizi Tehdit Ediyor?
Kendinizi bir yarışta olarak görmelisiniz. Çünkü tam anlamıyla gerçekten bir yarıştasınız ve her tarafınız rakiplerle dolu. Günümüzde ne kadar özgün bir ürün ortaya koyacak olursanız olun o sektörde de rakip bulmak mümkün. İşte böyle bir durumda da rakiplerinizden daha ön planda yer almak daha cazip bir hal alacaktır.
Yarışta olduğunuz için de ilk adım, kiminle yarıştığınızı belirlemek olacaktır. Amazon’da sattığınız ürün veya hizmetin benzerlerini ortaya koyan rakipleriniz kimlerdir? Bu rakipler arasından doğrudan veya dolaylı olarak size tehdit oluşturanları belirleyin.
Rakip Ürünlerinizi İnceleyin: Fiyatlandırma ve Ürün Özellikleri
Rakiplerinizin ürünlerini inceleyerek, fiyatlandırma stratejilerini ve ürün özelliklerini öğrenin. Rakiplerinizin sunduğu ürün veya hizmetlerin özellikleri, fiyatları, müşteri hizmetleri ve diğer faktörleri sizinkinden farklı olabilir. Avantajlarını bir listeye dökün. Sizin sattığınız ürüne göre farklı olarak hangi avantajları yer alıyor? Örneği daha sağlam olması ya da rengi mi? Bu gibi faktörleri kullanıcı yorumlarından, yapılan satışlardan vs. belirlemeniz mümkün.
Elbette bu avantajlarla sınırlı kalmamalı. Rakibinizin sattığı üründe ne gibi dezavantajları var. Bunların da tespitini yapıp bu dezavantajların üstüne gitmeniz sizi ön plana çıkaracaktır. Örneğin rakibiniz kırılgan bir ürün satıyor ve müşteriler de bunlardan bir hayli mustarip. Benzer satıyor olduğunuz üründe bunun üstüne gitmeniz müşteri memnuniyetini arttıracaktır.
Amazon Rakip Analizi Araçları: Neler Kullanabilirsiniz?
Amazon rakip analizi yapmak için farklı araçları kullanabilirsiniz. Amazon rakip analizi araçlarından bazıları Jungle Scout, Helium 10, AMZ Tracker ve Keepa gibi Amazon özel araçlardır. Bunun yanı sıra, Google Trends ve SEMRush gibi genel araçlar da size yardımcı olabilir. Elbette ne kadar çok yazılım kullanırsak o kadar iyi olacaktır fakat şunu da bilmelisiniz ki önemli olan ne kadar çok araç kullandığınız değil bunları ne kadar doğru ve verimli kullandığınızdır. Bunlardan doğru stratejiler oluşturabilmeniz, rakip analizlerini en verimli şekilde gerçekleştirmeniz size avantaj sağlayacaktır.
Rakiplerinizin Pazarlama Stratejilerini Anlayın
Rakiplerinizin pazarlama stratejilerini analiz edin. Rakiplerinizin ne tür kampanyalar yürüttüğünü, hangi kanalları kullandığını, hangi anahtar kelimeleri hedeflediğini, nasıl görseller kullandığını ya da ürünlerinde videoya yer verip vermediğini araştırın. Bu size, kendi pazarlama stratejinizi belirlemek için bir rehber olacaktır. Elbette bunların üstüne koymalısınız.